Import: Tull är en avgift på produkter som förs in eller ut ur ett land. För att en vara ska få föras in i ett land ska en avgift kallad tull betalas. Tullavgiften skiljer sig åt beroende på vilken typ av vara det är och mellan vilka länder som en vara förs in ifrån. Inom EU är det generellt fri rörlighet mellan länderna, så länge en vara är unionsvara. Unionsvara innebär att varan är tillverkad inom EU, har förtullats inom EU eller innehåller material med ursprung från EU.
Om varor från ett land utanför EU förs in via kommersiell trafik och är värda under 4300 kronor, kan de föras in skatte- och tullfritt. För varor med ett värde över 3000 kronor som förs in på annat sätt än via kommersiell trafik måste tullavgift betalas. Varukoden som tilldelas varan vid klassificering avgör vilka skatter och tullavgifter som ska betalas samt om varan kräver licens för införsel.
För företagare är det viktigt att känna till rätt tullsats för olika varor för att spara pengar. Det är även av betydelse att undvika dubbel tullbetalning vid import och export av varor utanför EU samt veta ansvarsfördelningen vid förlust eller skada på en vara. Tullverket, som ansvarar för flödet av varor i Sverige, fokuserar på att underlätta legal handel och bekämpa tullbrott och smuggling.
Smuggling och tullbrott är allvarliga lagbrott då varor förs in i landet utan korrekt tullanmälan eller med felaktiga uppgifter. Smuggling kan leda till böter eller fängelse i upp till två år. För mer information om tullavgifter, tullregler och klassificering av varor hänvisas till Tullverkets hemsida för att säkerställa korrekt hantering av import och export för företagare.