Det finns en viktig process som varje företagare bör vara medveten om, och det är revision. Revision är en oberoende granskning av företagets redovisning och förvaltning utförd av en revisor enligt god revisionssed. Det finns tre grundpelare inom revisionen – oberoende, tystnadsplikt och kompetens.
En revision genomförs i flera faser, inklusive planering av uppdraget, löpande granskning, bokslutsgranskning och granskning av årsredovisning. Under planeringen av uppdraget samarbetar företaget och revisorn för att fastställa revisionens inriktning och omfattning.
Det är viktigt att notera att från och med november 2010 har det införts nya regler för revisionsplikt. Aktiebolag som inte uppfyller vissa kriterier, såsom balansomslutning, nettoomsättning och antal anställda, kan befrias från revisionsplikten om de aktivt beslutar sig för det och registrerar det hos Bolagsverket.
Revisionslagen innehåller bestämmelser om revision för företag som är skyldiga att avsluta bokföringen med en årsredovisning enligt bokföringslagen. Andra lagar som reglerar revision inkluderar aktiebolagslagen, lagen om ekonomiska föreningar och stiftelselagen.
En revisors uppgift enligt lag är att granska företagets årsredovisning, bokföring och förvaltning på ett ingående och omfattande sätt enligt god revisionssed. Revisionsberättelsen och annan rapportering är också reglerade i lagstiftningen för att säkerställa transparens och tillförlitlighet.
Sammanfattningsvis är revision en nödvändig granskning för företagare för att säkerställa korrekthet och tillförlitlighet i företagets redovisning och förvaltning. Genom att följa lagstiftningen och samarbeta med en kompetent revisor kan företagare vara trygga i att deras verksamhet granskas på ett professionellt och noggrant sätt.