Det är viktigt för mindre företag att ha koll på sitt bokslut varje räkenskapsår. För verksamheter med en omsättning under 3 miljoner kronor är det möjligt att upprätta ett förenklat årsbokslut. Men vad innebär egentligen ett förenklat årsbokslut och vad behöver du veta som företagare?
Enligt bokföringslagen (BFL 1999 -1078) är det en skyldighet för de som bedriver näringsverksamhet att avsluta varje räkenskapsår med ett bokslut. Enskilda näringsidkare, handelsbolag med fysiska delägare, ideella föreningar och registrerade trossamfund med en omsättning under 3 miljoner kronor har rätt att använda ett förenklat årsbokslut. Dock är det inte förbjudet för mindre verksamheter att välja att upprätta ett vanligt årsbokslut eller en årsredovisning istället.
Ett förenklat årsbokslut består främst av en balansräkning och en resultaträkning. Till skillnad från ett vanligt årsbokslut behöver det förenklade årsbokslutet inte ha tilläggsupplysningar till varken balans- eller resultaträkningen. Det är viktigt att denna redovisning är upprättad enligt god redovisningssed, antingen i fysisk eller elektronisk form.
Om du behöver hjälp med att upprätta ett förenklat årsbokslut kan det vara en bra idé att ta kontakt med en redovisningsbyrå. De har erfarenhet och kunskap för att säkerställa att din redovisning är korrekt och uppfyller alla lagkrav.
För mindre företag är det avgörande att ha koll på ekonomin och bokföringen. Genom att använda ett förenklat årsbokslut kan du enklare hantera din redovisning och se till att allt är i sin ordning. Kom ihåg att bokslutet inte bara är en skyldighet enligt lag, det är också ett viktigt verktyg för att få en överblick över företagets ekonomi och resultat.
Sammanfattningsvis är ett förenklat årsbokslut en möjlighet för mindre företag att förenkla sin redovisning och uppfylla lagens krav. Genom att använda en balansräkning och resultaträkning kan du snabbt få en överblick över företagets ekonomiska ställning. Ta hjälp av experter om du behöver, och se till att ditt företags bokföring är i god ordning varje år.