Fordonsskatt – Vad är det och hur påverkar det företagare?

Med fordonskatt avses en skatt som ska betalas för de flesta motordrivna fordon. Skatter & skatteregler > Fordonsskatt / bilskatt är en obligatorisk skatt för fordon som inte är avställda eller endast tillfälligt registrerade. Skatten betalas normalt för ett år i taget, men om beloppet överstiger 3 600 kronor betalas skatten var fjärde månad.

Fordonsskatt ska betalas för olika typer av fordon som personbilar, lastbilar, motorcyklar, bussar, traktorer, motorredskap, släpvagnar och tunga terrängvagnar. Den som är registrerad som ägare till ett fordon vid betalningstillfället är ansvarig för att betala fordonsskatten till Transportstyrelsen. Om ägarbytet sker den första betalningsdagen är det säljaren som ansvarar för att betala skatten.

Den exakta summan som måste betalas i fordonsskatt beror på fordonets typ, drivmedel och utsläpp av koldioxid eller fordonsslag, drivmedel och skattevikt. Systemet med bonus malus, som infördes den 1 juli 2018, innebär att nya fordonsskatter baseras på koldioxidutsläppsnivåer. Det har resulterat i högre skatter för många ägare under de tre första åren, med undantag för miljöbilar med låga utsläpp som kan få sänkt eller oförändrad skatt.

Fordonsskatten måste vanligtvis betalas en gång om året, med undantag för högre belopp som betalas var fjärde månad. Den sista siffran på fordonets registreringsnummer avgör månaden då skatten ska betalas.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen