Balansomslutningen är summan av tillgångssidan alternativt summan av skulder och eget kapital i ett företags balansräkning. Den visar summan av respektive sida i balansräkningen. En balansräkning delas upp i två sidor med tillgångar på ena sidan och skulder på den andra sidan. Sidorna kallas ibland även för aktivsidan (tillgångar) respektive passivsidan (eget kapital och skulder).
Som huvudregel ska tillgångssidan och skuldsidan balansera. Grundprincipen inom bokföring är att summan av tillgångarna ska vara lika stor som summan av det egna kapitalet och skulderna. De två sidorna i balansräkningen ska alltså vara i balans, därav namnet balansomslutning.
En balansomslutning ger endast en bild av vad företagets tillgångar och skulder uppgår till. Den är enbart en summering vid en viss tidpunkt och säger inte särskilt mycket om hur företagets ekonomiska ställning ser ut. För att få en mer detaljerad bild används nyckeltal som likviditet, soliditet, omsättning och räntabilitet vid värderingen av ett företag.
Varför är balansomslutningen viktig för ditt företag? Det ger en överblick över företagets resurser och ansvar, vilket är avgörande för att fatta beslut om företagets ekonomi och framtida planer. Genom att ha kontroll över balansomslutningen kan du se hur väl företaget klarar av sina betalningar och vilken ekonomisk flexibilitet som finns.
Att ha en balanserad balansomslutning är en indikation på en stabil och sund ekonomisk ställning för företaget. Det kan hjälpa investerare, långivare och potentiella samarbetspartners att bedöma företagets pålitlighet och lönsamhet. En balansomslutning ger även en grund för att skapa långsiktiga strategier och planer för företagets tillväxt och utveckling.
I slutändan är balansomslutningen en viktig del av företagets redovisning och ekonomiska styrning. Genom att förstå och hålla koll på balansomslutningen kan du ta informerade beslut för att säkerställa att ditt företag är hållbart och konkurrenskraftigt på marknaden.