Rutavdrag för företagare – Vad är rutavdrag och hur fungerar det?

Det finns många fördelar med rutavdrag för företagare som utför hushållsarbete i en bostad. Rutavdrag är en skattereduktion som tillåter privatpersoner att dra av kostnader för vissa typer av arbeten som utförs i hemmet. För företagare kan detta vara särskilt förmånligt eftersom det kan bidra till att minska kostnaderna för arbete som utförs i deras eget hem eller i en förälders bostad.

Rutavdraget, eller RUT-avdraget, står för Rengöring, Underhåll och Tvätt. Det är viktigt att notera att för att vara berättigad till rutavdrag måste hushållsarbetet vara en del av kärnverksamheten och utföras i en bostad. Exempel på hushållsarbeten som ger rätt till rutavdrag inkluderar städning, trädgårdsarbete och läxhjälp.

En företagare som beställer ett arbete som kvalificerar sig för rutavdrag behöver inte själv ansöka om avdraget. Istället är det den som utför arbetet som ansvarar för att ansöka om rutavdraget och inkludera det på fakturan. Avdraget kan omfatta tjänster upp till ett värde av 50 000 kronor per person och år. Från beskattningsåret 2021 har beloppstaket höjts till 75 000 kronor och fler tjänster har lagts till för att ge företagare ännu större möjligheter att dra av sina kostnader.

För att vara berättigad till rutavdrag måste företagaren vara över 18 år, ha varit obegränsat skattskyldig under beskattningsåret och ha betalat för det rutarbete som utförts. Det är viktigt att notera att närstående, såsom makar eller släkt, inte får utföra arbetet om rutavdraget ska godkännas. Likaså kan inte företagare använda sitt eget företag för att utföra hushållsarbetet och dra av kostnaderna.

Det finns tre sätt för företagare att få rutavdrag: genom att anlita en person med F-skatt, få en förmån som arbetsgivaren betalar eller anlita en privatperson som innehar A-skatt men inte driver enskild näringsverksamhet eller har F-skatt. Rutavdrag kan vara en förmånlig möjlighet för företagare att minska sina kostnader för hushållsarbete och samtidigt bidra till en välmående bostadsmiljö.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen