Periodiseringsfond – Vad är det och hur fungerar det för företagare?

Funktionen av en periodiseringsfond för företagare är att jämna ut resultaten över flera år genom att minska det skattemässiga resultatet under de år då företaget går med vinst. Genom att avsätta pengar i en periodiseringsfond kan företaget ha dem tillgängliga vid senare tillfällen.

En periodiseringsfond används för att avsätta pengar och få avdrag med samma belopp vid inkomsttaxeringen. Juridiska personer får maximalt avsätta 25% av sin inkomst, medan fysiska personer som är delägare i svenska handelsbolag samt enskilda näringsidkare får göra avdrag med högst 30% av sin inkomst.

Periodiseringsfonderna återförs till verksamhetens bokföring för beskattning i en bestämd ordning, där den äldsta fonden återförs först. Varje års avsättning betraktas som en egen fond och ska återföras till beskattning inom sex taxeringsår. Periodiseringsfonderna har ingen räntekostnad och behöver inte visas i den dagliga bokföringen, utan syns endast i deklarationen.

Vid bokföring av periodiseringsfonder tas de upp i resultaträkningen som en kostnad under avsättning till periodiseringsfonder och motkonteras under obeskattade reserver i balansräkningen. När en periodiseringsfond upplöses tas den upp som en intäkt i resultaträkningen och minskar med samma belopp under obeskattade reserver i balansräkningen.

En periodiseringsfond på engelska kallas en tax allocation reserve och används för att jämna ut resultat över flera år samt minska det skattemässiga resultatet för företagare. Genom att förstå hur en periodiseringsfond fungerar kan företagare dra nytta av denna ekonomiska strategi för att effektivt hantera sina inkomster och skattebetalningar över tid.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen