Redovisningsekonom – Vad är och gör en redovisningsekonom inom företagsekonomi?

Över En redovisningsekonom är en viktig yrkestitel inom företagsekonomi med fokus på redovisning. Som redovisningsekonom spelar du en central roll i företags ekonomi genom att hantera och registrera företagets ekonomiska transaktioner.

Som redovisningsekonom är ditt huvudsakliga ansvarsområde att bokföra alla affärshändelser för företaget samt att upprätta bokslut och årsredovisningar. Målet är att säkerställa korrektheten och riktigheten i företagets ekonomiska redovisning. Du kan arbeta antingen som anställd på ett företag eller på en redovisningsbyrå där du i så fall benämns som redovisningskonsult.

Enligt Arbetsförmedlingen förväntas efterfrågan på redovisningsekonomer fortsätta vara stark de kommande åren, särskilt bland redovisningsbyråer. Många redovisningsekonomer väljer även att starta egna redovisningsbyråer för att möta marknadens behov.

När det gäller löner för redovisningsekonomer varierar ingångslönen beroende på arbetsuppgifter och nivå av svårighetsgrad. Enligt Unionens undersökning 2023 ligger löneintervallet vanligtvis mellan 35 000 och 42 000 kronor per månad för uppgifter såsom bokföring, bokslut och ekonomisk analys, medan mer avancerade arbetsuppgifter kan ge en lönespann på 43 000 kronor eller mer.

För att kunna arbeta som redovisningsekonom krävs vanligtvis en treårig gymnasieutbildning med ekonomisk inriktning och eftergymnasial påbyggnadsutbildning. Många redovisningsekonomer väljer att genomgå YH-utbildning eller att bli certifierade redovisningsekonomer. För mer avancerade uppgifter kan en högskoleutbildning med ekonomisk inriktning krävas, och den högsta auktoriseringen är auktoriserad redovisningskonsult som kräver en akademisk examen inom företagsekonomi och yrkeserfarenhet.

Sammanfattningsvis är en redovisningsekonom en central figur inom företagsekonomi med fokus på redovisning. Med en stadig efterfrågan på arbetsmarknaden och möjligheten att starta en egen redovisningsbyrå, är yrket attraktivt för de med intresse för ekonomi och siffror.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen