Täckningsbidrag – Vad det är och hur det beräknas för företagare

Du som företagare kan vara intresserad av att förstå begreppet täckningsbidrag och hur det kan hjälpa dig i din verksamhet. Täckningsbidrag är ett viktigt nyckeltal som visar hur mycket en viss produkt bidrar till att täcka gemensamma kostnader och till att generera vinst för företaget. Genom att beräkna täckningsbidrag kan du få en bättre överblick över lönsamheten för dina olika produkter och fatta mer informerade beslut kring produktion och försäljning.

Täckningsbidraget per produkt räknas ut genom att dra de rörliga kostnaderna från försäljningsintäkten. Om du säljer fotoböcker för 100 kr styck och de rörliga kostnaderna är 75 kr per bok, blir täckningsbidraget per bok 25 kr. Genom att multiplicera detta med antalet sålda enheter får du det totala täckningsbidraget för en given tidsperiod, till exempel ett år.

För att beräkna det totala täckningsbidraget för din verksamhet, summerar du helt enkelt täckningsbidraget för alla dina produkter. Det totala täckningsbidraget ska bidra till att täcka samkostnaderna och generera vinst för ditt företag. Samkostnader är de kostnader som är gemensamma för alla produkter, såsom lokalhyra.

Genom att regelbundet analysera och jämföra ditt täckningsbidrag kan du få insikter om vilka produkter som är mest lönsamma och vilka som kan behöva förbättras eller avvecklas. Det kan även hjälpa dig att sätta priser på dina produkter och fatta beslut kring produktutveckling och marknadsföring.

I dagens konkurrensutsatta affärsklimat är det avgörande att företagare har koll på sin ekonomi och lönsamhet. Genom att förstå och tillämpa begreppet täckningsbidrag kan du optimera din verksamhet, maximera din vinst och säkra din långsiktiga framgång på marknaden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen