Fastighetsskatt för företagare – Vad är det och vem ska betala det?

Över 6 miljoner fastighetsägare i Sverige måste förstå och hålla koll på fastighetsskattens regler och bestämmelser. Men vad innebär egentligen fastighetsskatt för företagare och vem är ansvarig för att betala den? Här är en omfattande guide för att förstå fastighetsskatten och dess påverkan på företagare.

Fastighetsskatt betalas för fastigheter som inte innehåller färdigbyggda bostäder. För företagare som äger skattepliktiga fastigheter som inte har färdigbyggda bostäder gäller att de ska betala den statliga fastighetsskatten. Skatten baseras på fastighetens taxeringsvärde, vilket är 75 procent av fastighetens marknadsvärde. Det är viktigt att notera att Skatteverkets beslut om fastighetstaxering avgör om företagare ska betala den kommunala fastighetsavgiften eller den statliga fastighetsskatten.

För företagare som har fastigheter med obebyggda tomter eller bostadsbyggnader under konstruktion är det fortfarande den statliga fastighetsskatten som gäller. Nybyggda bostadshus är dock undantagna fastighetsavgiften under de första åren. Beroende på husets värdeår betalas antingen ingen fastighetsavgift de första åren eller halv avgift följande år. Detta kan vara av stor betydelse för företagare som driver verksamhet på fastigheten.

För att vara beredd på kostnaderna är det viktigt för företagare att veta vem som ska betala fastighetsskatten och fastighetsavgiften samt när det ska betalas. Både fastighetsskatten och fastighetsavgiften ska betalas för ett helt kalenderår av den eller de som äger fastigheten. Den som är registrerad som ägare till fastigheten den 1 januari i ett visst år är ansvarig för att betala skatten eller avgiften för hela det kalenderåret.

Sammanfattningsvis är fastighetsskatten en viktig aspekt för företagare med fastighetsinnehav. Genom att förstå reglerna och bestämmelserna kring fastighetsskatten och fastighetsavgiften kan företagare säkerställa att de uppfyller sina skattemässiga skyldigheter och undviker eventuella ekonomiska överraskningar. Att vara välinformerad och planera för fastighetsrelaterade kostnader är en viktig del av att driva en framgångsrik företagsverksamhet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen