Företagare som bedriver näringsverksamhet är skyldiga att betala F-skatt, en företagsskatt som omfattar egenföretagare och juridiska personer såsom aktiebolag och ekonomiska föreningar. F-skatt innebär att egenföretagaren själv betalar in skatter och egenavgifter på inkomster i näringsverksamheten varje månad.
För att bli godkänd för F-skatt krävs det att personen som ansöker om skattesedeln bedriver näringsverksamhet, avser att bedriva näringsverksamhet och har lämnat deklarationer samt betalat skatter och avgifter. Om inkomsten förändras under året måste även preliminärskatten ändras och i vissa fall måste det rapporteras in till Skatteverket genom en preliminär inkomstdeklaration.
Det är viktigt att notera att F-skatt är en preliminärskatt och att den ska vara lika stor för varje debitering och så långt som möjligt överensstämma med den slutgiltiga skatten. Om inkomsten är säsongsbaserad kan F-skatten betalas in endast de månader som den gäller. Vid behov kan även en FA-skatt tillämpas, vilket är en kombinerad skattsedel för personer som både bedriver egen näringsverksamhet och är anställda.
FA-skatt är en sammanslagning av F-skatt och anställningsskatt (A-skatt). F-skatten används för den egna verksamheten medan A-skatten används för anställningen. Det måste tydligt hänvisas till vilken skattsedel som ska gälla, annars tillämpas automatiskt A-skatten.
F-skatt kan även vara föremål för kommunikation på engelska, där det kallas F-tax. Det är viktigt för företagare att ha en god förståelse för F-skatt och dess regler för att undvika eventuella överträdelser och problem med Skatteverket.
Sammanfattningsvis är F-skatt en viktig del av att bedriva näringsverksamhet i Sverige och det är avgörande att ha den korrekta skattsedeln för sin verksamhet. Genom att följa reglerna och göra nödvändiga justeringar kan företagare säkerställa att deras skattesituation är i linje med gällande lagstiftning.