Det är viktigt att förstå vad en valutakurs är och hur den kan påverka ditt företag. En valutakurs, även kallat växelkurs eller växlingskurs, är priset på en valuta i förhållande till en annan valuta. Valutakurser styrs främst av efterfrågan på ett lands valuta och bestäms på valutamarknaden. Alla valutor har en kurs mot varandra. Till exempel anges valutakursen för amerikanska dollar i svenska kronor som SEK/USD, vilket visar hur många svenska kronor som behövs för att köpa en amerikansk dollar.
Växelkursen kan vara antingen fast eller rörlig (flytande). En fast växelkurs innebär att två länder har en överenskommelse om att hålla sina valutakurser på en fast nivå. Å andra sidan ändras en rörlig växelkurs fritt enligt marknadens påverkan.
När det gäller förändringar i valutavärden används termerna depreciating och appreciering för att beskriva nedgång och uppgång i valutans värde på grund av efterfrågan och utbud på marknaden. Devalvering och revalvering är politiska beslut för att sänka eller höja en valutas officiella växelkurs.
Förväntningar på ett lands ekonomi spelar en stor roll i att påverka valutakursen. Faktorer som politisk osäkerhet, framtida räntor, inflation, utrikeshandel och centralbanksinterventioner är alla avgörande faktorer. En lands ekonomiska tillväxt, centralbankens åtgärder och inflationsnivån påverkar också valutakursen.
Utrikeshandeln kan påverka valutakursen genom förändringar i ett lands export och import av varor och tjänster, vilket kallas bytesbalans. Centralbanker kan också genomföra interventioner för att på kort sikt påverka växelkursen. Politisk instabilitet, ekonomisk tillväxt, och inflationsnivåer har också en direkt inverkan på en valutas värde på lång sikt.
I det stora hela kan valutakursen ha en betydande inverkan på ett företags internationella handel och ekonomi. Därför är det viktigt för företag att vara medvetna om de olika faktorer som påverkar valutakurser och att ha en strategi för att hantera eventuella risker som kan uppstå på grund av valutans volatilitet.